حجت الاسلام والمسلمین شیخ محسن کافی، شب گذشته، درجمع نمازگزاران حرم مطهرحضرت محمد هلال بن علی(ع) با توجه به اینکه زندگی و مرگ پروسه تکاملی انسان است در سخنانی تصریح کرد: مرگ نابودی نیست و مرحله تکامل انسان است که وقوع آن يك امر حتمى است.
وی خاطر نشان ساخت: وقتى انسان حقيقت مرگ را فانى شدن و از بين رفتن پندارد، از آن مى هراسد اما اگر حقيقت آن را، آن چنان كه هست دريابد و بدان يقين كند مرگ را جز كمال و ترقى چيز ديگرى نخواهد يافت .
کافی افزود: ترس ازمرگ، گاهى به خاطر دل بستگى به دنيا است، چرا که انسان گاهی دنيا را منزل حقيقى خود پنداشته و به هنگام احضار و قالب تهى كردن، حالت بسيار بدى به او دست خواهد داد.
این استاد حوزه تاکید کرد: همين انسان، اگر رشته ارتباط خود را با عالم آخرت محكم كند نه تنها از مرگ نمى ترسد، بلكه آن را شيرين تر از عسل مى يابد.
وی با بیان اینکه به این دلیل به اخلاق اسلامی، اخلاقی کمالگرا یا سعادتگرا گفته میشود که به دنبال کمال نفس و تکامل روح انسانی است، گفت: از روح به عنوان حقیقت پایدار و اصل ماندگار وجود انسان یاد میشود زیرا موضوع اخلاق، رفتار و صفاتی است که در راستای تکامل روح و نفس انسان ارزشگذاری میشود.
کافی اظهار داشت: یکی از اولین مشکلاتی که برای مجموعه عالم و هستی اتفاق افتاد، مسائل اخلاقی بود.
وی ادامه داد: تکبر به عنوان اولین معضل اخلاقی، در عالم موجودات مختار اتفاق افتاد و زمینه طرد شیطان را فراهم کرد، از اینرو از تکبر شیطان میتوان به عنوان اولین آسیب اخلاقی در عالم هستی یاد کرد.
این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه مسائل اخلاقی فراهمکننده سایر زمینهها است، ابراز کرد: ریشه تکبر در احساس حقارت درونی و بیاعتمادی شخص به خودش است که نتوانسته خود را از نظر شخصیت اخلاقی بسازد.
کافی با بیان حدیثی از امام صادق(ع) مبنی بر اینکه “هر صاحب حرفهای نیازمند مهارت و ادای امانت در کار است”، به ضرورت کسب اخلاق حرفهای در محیط علمی اشاره و بیان داشت: در شرایط کنونی که در جوامع مدرن، سازمانها و مجموعههای مختلفی به صورت گروهی کار میکنند، نیاز به اخلاق شغلی و حرفهای امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
وی با اشاره به اینکه موضوع علم اخلاق، رفتارهای اختیاری یا صفات اکتسابی ما است، اظهار کرد: گرچه خلق صورت ظاهری اختیاری نیست، اما انسان باید با کسب کمال اخلاقی، در جهت داشتن سیرت زیبایی که قابل ساختن است، تلاش کند.
کافی در ادامه از اخلاق به عنوان دانش شناسایی خوبیها و بدیهای رفتاری و راههای کسب ارزش ها و دفع بدیها یاد کرد و گفت: مکتب اخلاق اسلامی، یک مکتب واقعگرا است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اخلاق نه سلیقهای و نه یک قرارداد اجتماعی است، اظهار داشت: تفکر و ساختار، یک نوع قالب و طرح برای مباحث اخلاقی است، چراکه انسان در صورتی به اعتدال و ارزش انسانی خود میرسد که عقل بر سایر قوای او حاکم باشد..
وی به سیر تاریخی اخلاق و منابع و کتب موجود در این زمینه پرداخت و گفت: بر اساس نگرش ارسطویی یا یونانی به اخلاق، اعتدال در قوه غضب موجب شجاعت، اعتدال در قوه شهوت موجب عفت و اعتدال در قوه عقل موجب حکمت میشود.
حجتالاسلام کافی با بیان اینکه مباحث اخلاقی با فطرت انسان آمیخته شده است، اظهار کرد: اخلاق هفت گزاره خوب، بد، باید، نباید، درست، نادرست و مصونیت دارد.
دیدگاهتان را بنویسید