اهمیت کتاب و کتابخوانی
قافله تمدن و فرهنگ انسانی درگستره تاریخ پرفراز و نشیب خود حرکتهایی عظیم و شکوهمند را فراهم آورده است . این حرکت با همه عمق و گستردگی حاصل زحمات ایثارگرانه انسانهای اندیشمند و فرهیخته ای است که با فداکاری و جانفشانی خویش ، توان مندی ، خلاقیت و عظمت اندیشه رفیع انسانی و مقام انسانیت را به نمایش بگذارند که الواح گلی برجای مانده از زمانهای بسیار دور خود شاهدی گویا براین مدعاست . اگر در دنیای گذشته پیدایش خط و کتاب و کتابت یک انقلاب علمی محسوب می شد امروز نیز کتاب به عنوان مهمترین معیار فرهنگ و تمدن مورد توجه تمامی اندیشمندان است . مشارکت ما در این حرکت فرهنگی و غنا بخشیدن به آن تنها در راه آشنایی با اندیشه گذشتگان و تحقیق و مطالعه و خلاقیت یعنی با خواندن میسر است .
کتاب به عنوان قابل قبول ترین سند مستند بجا مانده پیشینیان و به عنوان مهمترین ابزار نشر و گسترش علم و فرهنگ اهمیت و نقش ویژه ای در جهت بارور شدن تواناییهای فردی و سرنوشت جوامع بشری دارد . بزرگترین کتابخانه های دنیای گذشته تعلق به دنیای اسلام داشته است . که معمولاً از سوی دانشمندان آن روزگار اداره می شده است .
کتاب و کتابخانه از وسایل جدایی ناپذیر دنیای علمی امروز است . آن چنانکه درجوامع پیشرفته با گسترش فرهنگ مطالعه و ایجاد تسهیلات از حداکثر اوقات مردم برای مطالعه هدفدار استفاده می شود . برای ایجاد کتابخانه های پویا و فعال در ایران اسلامی و ایجاد مطالعه در جوانان و نوجوانان و آینده سازان احتیاج به برنامه ریزی دقیق و حمایتهای گسترده و اصولی مسئولان امور فرهنگی اصلی اساسی و حتمی است .
کتابخانه آستان مقدس امامزاده محمد هلال بن علی (ع) آران با توجه به دارا بودن هزاران نسخه چاپی (2500 جلد) به زبانهای مختلف و صدها نسخه خطی و چاپ سنگی ( خطی 500 جلد و چاپ سنگی 500 جلد ) از گنجینه های با ارزش فرهنگی است که همواره مورد توجه دانش پژوهان و اندیشمندان بوده است . با توجه به رشد سریع ارتباطات ، افزایش معلومات بشری ، توسعه روزافزون علوم و فنون و تکنولوژی و ضرورت دستیابی به منابع و مآخذ علمی و فرهنگی و با عنایت به اینکه شهرستان آران و بیدگل دارای بیش از 25 هزار نفر فرهنگی و دانش آموز و چندین هزار دانشجو در رشته ها و مقاطع مختلف تحصیلی و وجود دانشگاه پیام نور در شهرستان و آموزشکده فنی و مرکز آموزش فنی و حرفه ای تجهیز و توسعه کتابخانه می تواند زمینه ساز رشد و تعالی فرهنگی جامعه اسلامی و راهی در جهت مقابله با تهاجم فرهنگی بیگانگان و وسیله ای در جهت پر نمودن اوقات فراغت جوانان و نسل انقلاب و آینده سازان میهن اسلامی باشد .
موقعیت کتابخانه
کتابخانه آستان مقدس امامزاده که درضلع غربی رواق آستان قرار دارد و همه روز پذیرای صدها نفر اهل مطالعه است از نظر ساختمانی از دو بخش مجزا تشکیل شده است .
الف ) بخش مخزن کتابخانه :
در بخش مخزن کتابخانه که کتابها بر اساس موضوعی دسته بندی شده اند هزاران جلد نسخه چاپی به زبانهای گوناگون و در زمینه مختلف نگهداری می شود و حدود 500 جلد نسخه خطی که بعضی از آنها در نوع خود منحصر به فرد است و از سرمایه های ارزشمند فرهنگی و میراث جاودان علمای شهرستان است . در قفسه های مخصوص حفظ نگهداری می گردد که تهیه میکروفیلم و میکرو فیش از این آثار با ارزش اصلی انکار ناپذیر می باشد و در قسمت دیگری از مخزن ، مجموعه ای از مجلات و نشریات ادواری صحافی شده ( بالغ بر 3000 دوره ) در زمینه های گوناگون و با عناوین متعدد تاریخی و ادبی ، علمی ، سیاسی و پزشکی را می توان نام برد که اطلاعات جامع و دقیقی را در اختیار فرهیختگان و اندیشمندان قرار می دهد . اگرچه کمبود فضای مخزن کتابخانه امکان توسعه بیشتر کتابخانه را برای مسئولان آن مشکل ساخته است .
ب) سالن مطالعه :
سالن مطالعه کتابخانه که در کنار مخزن آن به صورت واحدی جداگانه فعالیت می نماید و با توجه به مراجعات زیاد اهل مطالعه امکان ارائه خدمات بیشتر را مشکل نموده است . اگر چه کتابخانه دارای صدها عضو فعال در بخش برادران و خواهران می باشد که به عضویت کتابخانه درآمده اند و کتابهای مورد نیاز خویش را از مخزن جهت مطالعه در منزل دریافت می دارند ، همه روزه تعدادی از جوانان هم جهت مطالعه روزنامه های کثیرالانتشار و مجلات متنوع موجود در کتابخانه مراجعه می نمایند که به خاطر کمی فضای سالن مطالعه امکان جذب جوانان به کتابخانه غیر ممکن است و از خیل مشتاق جامعه مطبوعاتی کشور می کاهد و در نتیجه اثراتی منفی و زیانبار برمسایل فرهنگی جامعه خواهد داشت . ضمناً با توجه به وجود امکانات کامپیوتری تهیه شده برای کتابخانه در صورت گسترش فضای کتابخانه و مجموعه فرهنگی امکان تأسیس مرکز رایانه و اطلاع رسانی آستان مقدس فراهم خواهد گردید. امید است در این کار خیر و خدای پسندانه پیش قدم بوده و دست اند کاران را مساعدت و یاری فرمائید .
تاریخچه کتابخانه
کتابخانه و مرکز اسناد آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) به پیشنهاد مرحوم حضرت آیت الله افتخار الاسلام دربندی و به همت شادروان حجه الاسلام و المسلمین علی تشکری و با مساعدت زنده یاد اللهیار صالح در سال 1344 شمسی در صحن مطهر تاسیس گردید.که تا پیش از انقلاب این کتابخانه در یک اتاق حدودا 30 متری، و دارای حدود 7 هزار جلد کتاب بود که اکنون به 120 هزار جلد کتاب چاپی در موضوع های مختلف است که به زبانهای گوناگون نگه داری می شود.کتابخانه و مرکز اسناد آستان مقدس که اکنون در ضلع غربی صحن مطهر واقع می باشد، شامل دو بخش است.یک بخش مخزن کتابخانه و دو سالن مطالعه . در مخزن علاوه بر کتاب، مجموعه ای از مجلات و نشریات ادواری صحافی شده بالغ بر هزاران دوره در زمینه های گوناگون و با عناوین متعدد تاریخی ، ادبی ، علمی ، سیاسی ، پزشکی و … نیز موجود می باشد.
تاریخ تاسیس : 1344 شمسی
موسس : آیت الله افتخار الاسلام دربندی
تعداد کتابهای چاپی : 100000 جلد
تعداد نسخ خطی : 362 جلد
تعداد کتب چاپ سنگی : 500 نسخه
تعداد کتب نفیس و هنری : 400 جلد
تعداد نشریات ادواری صحافی شده : 20000 جلد
ساعات کار کتابخانه : صبح 8 – 12
عصر 4 – 8