همزمان با سالگرد ولادت ملاغلامرضا؛
تورقی اجمالی بر فصول كتاب «رساله هلاليه»
ملّا غلامرضا آرانی از علمای بزرگ قرن دوازدهم و سيزدهم هجری بر اساس تذكره ای كه در اختيار داشته و با توجه به تلاش و تحقيقات صورت گرفته در باب زندگانی و شرح احوال حضرت محمد هلال (ع، اثر گرانسنگ « رساله هلاليه » را نگاشت.
گروه خبرنگاران افتخاری هلال:از جمله آثار ارزشمند تاريخی در بررسی زندگانی و شرح احوال حضرت محمد هلال بن علی (ع) كتاب رساله هلاليه است.
ملا غلامرضا آرانی از علمای بزرگ قرن دوازدهم و سيزدهم هجری بر اساس تذكره ای كه در اختيار داشته و با توجه به تلاش و تحقيقات صورت گرفته در باب زندگانی و شرح احوال حضرت محمد هلال (ع، اثر گرانسنگ « رساله هلاليه » را نگاشت.
شروع نگارش اين رساله در روز ترويه ماه ذی الحجه 1241 و پايان آن، روز عاشورای 1242 قمری بود كه نسخه اصلی رساله مذكور نزد نوادگان آن عالم ربانی و نسخه خلاصه شده ی آن به خط مرحوم شريفی بيدگلی در كتابخانه مدرسه امام خمينی (سلطانی) كاشان موجود است.
اين رساله شامل يك مقدمه، دوازده فصل و خاتمه می باشد. نويسنده در مقدمه به بيان اهداف و انگيزه های خود در مورد اين رساله می پردازد. در فصل اول چگونگی آمدن حضرت محمد هلال (ع) به آران مورد بررسی قرار می گيرد.
نقد و تحليل آثار و كتاب های تاريخی و اسناد معتبر در مورد آن حضرت از مهمترين مطالب فصول دوم تا چهارم اين رساله است.
صاحب رساله هلاليه در فصل پنجم و ششم ضمن ذكر اولاد حضرت امير المؤمنين (ع) به معرفی دقيق نام و لقب محمد هلال (ع) كه در بعضی از كتاب ها از ايشان به نام محمد اوسط نيز ياد شده می پردازد.
در بخش بعدی كتاب به كرامات و آثار و غرايبی كه از مدفن آن حضرت صادر گرديده پرداخته شده است.
ملا غلامرضا آرانی در مهمترين بخش كتاب يعنی فصل نهم در بيان كيفيت آمدن آن حضرت به آران و وجه تسميه نام ايشان می پردازد و در ادامه توجه به نسب امامه مادر گرامی ايشان از نكات قابل توجه ديگری است كه در اين فصل آمده است.
در بخش پايانی، موضوع فضيلت زيارت مؤمنان و كيفيت زيارت ايشان نكته مهم و قابل بررسی است. در خاتمه اين اثر زيارت اولاد ائمه بخصوص زيارت نامه های حضرت محمد هلال به صورت عام و خاص ذكر شده است.
اين كتاب به اهتمام حبيب اله سلمانی پژوهشگر تاريخ جمع آوری و در سال 1379 در سه هزار جلد توسط انتشارات اهل قلم آران و بيدگل به چاپ اول رسيد اما علی رغم تقاضای فراوان تاكنون تجديد چاپ نشده است.
حضرت محمد هلال فرزند حضرت علی(ع) و مادرش امامه دختر زينب فرزند رسول خداست كه در شب اول رمضان سال 14 هجری در مدينه متولد شد.
آن حضرت كه در زمان قيام امام حسين (ع) در سال 61 هجری جهت تبليغ و ارشاد به طائف اعزام شده بود، به طرف ايران مهاجرت و پس از جنگ و گريز های متعدد به سوی قم آمده و از آنجا به قلب كوير ايران روی آورند.
حضرت محمد هلال (ع) در پنج شنبه آخر ماه رمضان سال 64 هجری پس از سه سال اقامت در آران در دعوت حق را لبيك گفت.
دیدگاهتان را بنویسید