مقدمه
نگرفت دست دهر گلابی به غیر اشک زان گل که شد شکفته به بستان کربلا
السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین
بیش از1300 سال از خونین ترین قیام انسانیت می گذرد . حال آنکه این قیام عالیترین ، عارفانه ترین و خدا پسندانه ترین قیام ها بوده است. چه ، قیامی که به لحاظ جنبه های عالی آن می توان از چهره های متفاوت آن نام برد. چهره هایی کهن سال مثل حبیب بن مظاهر ، چهره هایی جوان مثل حضرت قاسم(ع) ، کودکان مثل عبدالله بن حسن و حتی طفل شیرخواره ای چونان حضرت علی اصغر(ع) در آن قیام بزرگ شرکت داشتند.
از هر سو به این قیام بنگرید منظره ای زیبا از عرفان اسلامی رامی یابید که قلبها را به آتش می کشد و یادمان آن اشکها را جاری می سازد.
در سرتاسر جهان اسلام پرچم عزاداری حضرت حسین بن علی(ع) و خاندان مطهرش برپاست و هر روز به جمع عاشقان و شیفتگان حضرتش افزوده می شود. مردم عزادار و سوگوار امام شهید در غالب دستجات و هیآت حسینی گردهم جمع می گردند و به شکلی سنتی در سوگ مولای مظلوم خود پرچم عزا برپا می کنند.
در شهرستان آران و بیدگل عاشقان مولا از دیرباز به احترام نام و یاد مولا این پرچم را برافراشته اند و همچنان با توسل به این امام مظلوم این راه را ادامه می دهند .
هیئآت مذهبی آران حدودا 50 سال قبل به شکلی که در حال حاضر وجود دارد تشکیل شده و از آن پس این روند ادامه پیدا کرده است اکنون 25 هیئت و دسته عزادار در آران موجود می باشد که در طول سال به مناسبتهای مختلف (شهادت ائمه اطهار و …) عزاداری می کنند.
– هیئتهای عزاداری در آران
قدیمیترین هیآت با توجه به ترتیب تاریخ تاسیس ، هیئت حسینی ، هیئت ابوالفضلی ، هیئت علی اصغری و … می باشد که وابسته به هر یک از محله ها می باشد.
هیئتهایی بودند که ابتدا به صورت سینه زنی و بعد به صورت زنجیر زنی عزاداری می کردند لیکن هیئتهایی مثل حضرت ابوالفضل و علی اصغر از ابتدا به صورت سینه زنی بوده اند و هم اکنون نیز اینچنین می باشند.
در ابتدای تشکیل هیئتها ، همگی دارای طوق و بیرق بوده و کمتر از پرچم و علامت استفاده می کردند و یا اینکه در جلوی بعضی از هیآت از مشعل استفاده می شده است.
در حال حاضر از بیرق در هیچ یک از هیآت استفاده نمی شود. فقط هیئت حسینی از یکی از طوق های قدیمی خود استفاده می کند و از پرچم هایی که به نام شهدای کربلا مزین است استفاده می شود.
محل های عزاداری و مسیر حرکت :
از ابتدا رسم بر این بوده که مسیر هیئت را به گونه ای انتخاب نمایند که از حسینیه ها و تکایا گذر کند.
نهایتا همه هیآت و دستجات عزادار جهت عرض ادب و تسلیت به ساحت مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) به این مکان مقدس مشرف شده و اقامه عزا می کردند.
مسیر کلی هیآت :
1.حسینیه چهارسوق 2. حسینیه دهنو 3. خانه آقای شیخ الاسلام (ره)4. خانه آقای شفاهی 5. زیارت امامزاده فضل بن موسی بن جعفر (ع) (مشهور به زیارت تازه) 6. خانه حاجی سیف الله کاظمی (هم اکنون حسینیه بازار ) 7. درب مسجد قاضی 8. خانه حاج عبدالله خان اکرمیان 9. میدان وشاد 10. میدان بزرگ (درب مسجد)
– البته لازم به ذکر است که مسیر فوق مربوط به گذشته می باشد. در حال حاضر تغییراتی در مسیر فوق صورت گرفته است.
در حال حاضر از مجموع خانه های فوق ، عزاداری فقط در خانه حاج عبدالله خان اکرمیان برپا می گردد.
به دلیل فوت صاحبان سایر خانه ها یا کمبود فضا توقفی در آن اماکن صورت نمی گیرد.
– چگونگی عزاداری دستجات در طول مسیر :
دستجات در هنگام شروع عزاداری در رثای امام حسین (ع) و یاران با وفایش نوحه ای می خوانند، این نوحه در طول مسیر توسط جمعیت عزادار تکرار می شود و در تکایا به سینه زنی و زنجیرزنی پرداخته می شود.
از قدیم الایام رسم بر این بوده که فضای عزاداری را با عطر گلاب و بوی اسپند معطر سازند.
در حال حاضر نیز جلوی پای عزادارن گوسفند قربانی می شود.
مسجد قاضی :
نکته قابل ذکر در مورد مسجد جامع قاضی این است که این مکان از قدیم الایام سجده گاه و عبادتگاه بزرگانی همچون ملامحمد جعفر (ره) ، حضرت آیت الله آقا میرزا احمد عاملی (ره) و دیگر بزرگان بوده است نیز آرامگاه پنج تن از امامزادگان منتسب به امام محمد باقر (ع) می باشد.
از قدما شنیده شده است حضرت آیت الله آقا میرزا احمد عاملی (ره) در این مکان هنگامی که به آقا اباعبدالله الحسین (ع) سلام می دادند جواب می گرفتند و این مطلب بارها از طرف خودشان برای مریدانشان بیان می شد.
– حسینیه وشاد
در این محل بارگاه امامزاده ای منتسب به حضرت امام جعفر صادق (ع) وجود دارد که از قداست خاصی برخوردار است علاوه بر آن قبلا آیت الله آقا میرزا احمد عاملی (ره) در این مکان امام جماعت بوده اند.
– و در پایان این مجمل :
راهیان رهرو عشق حسین ، سرور و سالار شهیدان را تنها نخواهند گذاشت و دست از دامان ایشان نخواهند کشید و با تمام وجود در همه عرصه های زندگی، او را سرمشق و رهنمای خود قرار خواهند داد ان شاءالله.
آنچه در این مختصر بیان شد گوشه ای بود از خصوصیات عزاداری هیآت در آران .
ان شاءالله در آینده نزدیک نحوه عزاداری در بیدگل و دیگر قسمت های شهرستان ذکر خواهد شد.
از همه عزیزان دعوت می شود تا اگر اطلاعاتی مستند و موثق در مورد عزاداری های محلات مختلف در سطح شهرستان و توابع آران و بیدگل دارند ما را در شناسایی و معرفی آن یاری نمایند.
جمع آوری و تنظیم :
آقای حضرتی
* برای تماشای تصاویر عزاداری محرم امسال روی آلبوم های زیر کلیک کنید:
ختم دسته جمعی قرآن هدیه به امام حسین (ع) و یاران با وفایش
بسم رب الشهدا و الصدیقین
خداوندا تو را سپاس میگوییم که بار دیگر توفیق خواندن آیات الهی قرآن و پیشکش آن به ارواح مطهر امام حسین (ع) ٬ خاندان پاکش و یاران با وفایش رابه ما عطا فرمودی .
سلام بزرگوار
این طرح از روز یکم محرم ۱۳۸۷ شروع و در روز دهم محرم ۱۳۸۷
همزمان با روز عاشورا به پایان میرسد.
هر کس بنا به درخواست خود با قرائت یک جزء یا بیشتر در این طرح شرکت میکند و انشاالله همزمان با روز عاشورا قرآن ها ختم میشوند و در ثواب یک ختم قرآن سهیم میشویم .
لطفا جزء های درخواستیتان را در قسمت نظرات به بنده ی حقیر اطلاع دهید.
http://elmira-21.blogfa.com/
لطفا دوستان دیگر را در نت و خارج از نت از این طرح مطلع کنید.
شما میتوانید با گذاشتن لوگواین طرح در وبلاگ خود دیگران را به شرکت در این طرح دعوت بفرمایید..
اجرکم عندالله
التماس دعا
یا علی