همزمان با 17 شهریور؛
بررسی نقش محوری حرم محمدهلال(ع) در قيام 17 شهريور 57 آران و بيدگل
حرم هلال بن علی(ع) به عنوان محور حركت های انقلابی مردم آران و بيدگل در طول دوران مبارزات انقلاب اسلامی بوده است.
گروه خبرنگاران افتخاری هلال:
نام آران و بيدگل به عنوان يكی از پيشتازان مبارزه و قيام در راه پيروزی انقلاب اسلامی در تاريخ انقلاب و اسناد مبارزات آزادی خواهانه ملت قهرمان ايران به ثبت رسيده است.
در اين ميان، حرم هلال بن علی(ع) به عنوان محور حركت های انقلابی مردم آران و بيدگل در طول دوران مبارزات انقلاب اسلامی بوده است.
حركت انقلابی مردم اين خطه كويری از خرداد سال 1342 همراه و همسو با مبارزات رهبر كبير انقلاب حضرت امام خمينی (ره) آغاز شد.
مجاهدت های مردم آران و بيدگل در اين راه با محوريت رهبری حضرت امام خمينی(ره) و با شعارها و حركت های آزادی خواهانه، استقلال طلبانه و اسلام گرايانه تا پيروزی انقلاب اسلامی تداوم يافت.
حركت های انقلابی مردمی، بارقه های انقلاب را به شعله هايی سركش و سوزنده عليه رژيم ستمشاهی مبدل ساخت و شهر را در فضايی آكنده از جوش و خروش انقلابی فرو برد.
• 11 /6 / 1357
تظاهراتی باشكوه در جلو آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) همراه با شعارهای تند و كوبنده برگزار شد كه با دخالت ماموران ژاندارمری منجر به دستگيری عده ای از مبارزان گرديد . دستگيرشدگان عبارتند از آقايان ؛ امير جراحتی ، علی اكبر سنجری ، محمد كامرانی و عباس جعفری و . . .
• 12/6/1357 ( شب عيد فطر )
جمعيت حدود 1000 نفر از آستان مقدس با سنگ و چوب حركت كردند كه منجر به درگيری با ماموران ژاندارمری گرديد و ماموران در خيابان 17 شهريور برای اولين بار از داخل پاسگاه به طرف مردم تيراندازی كردند كه در اين روز عده ای از انقلابيون دستگير شدند كه به آقايان حسين حاجی باقری ، رحمت الله محموديان ، حسين سلمانی ، علی داداشی ، محمود جوكار ، حسين بلندی اشاره كرد همه ی آنان به دادسرای كاشان معرفی شدند .
• 13/6/1357 ( عيد سعيد فطر )
در روز عيد سعيد به دستور روحانيون آران ، مردم از تمام مساجد به صحن مطهر حضرت محمد هلال (ع) آمدند و پس از اقامه ی نماز عيد به راه پيمايی پرداختند . در اين تظاهرات چند هزار نفره ، راه پيمايان پلاكارت ها و پرده هايی حمل می كردند كه شعارهايی از قبيل ؛ استقلال ، آزادی ، جمهوری اسلامی و مرگ بر شاه و … نوشته شده بود .
• 15/6/1357 (چهارشنبه )
در اين روز درگيری خونينی ميان مردم و نيروهای ژاندارمری روی داد كه در آن تعدادی از مردم آران مجروح شدند .
• 17/6/1357 ( جمعه خونين )
در جمعه خونين 17 شهريور در تهران و يازده شهر ديگر حكومت نظامی بر قرار شده بود .
در آران و بيدگل شاهد تظاهرات عظيم و گسترده ای بود كه از بعد از ظهر در صحن مطهر حضرت محمد هلال (ع) آغاز شد .
تظاهرات گاه آرام و گاهی با شعارهايی عليه رژيم ادامه داشت .
ناگهان نيروهای تقويتی سوار بر خودروهای ارتشی كه از كاشان آمده بودند ، مواجه شدند .
مردم با پرتاب سنگ و جلادان با شليك گلوله باهم درگير شدند .
ناگهان خبر شهادت جواد عبداللهی آشوبی در شهر برپا كرد و بر شدت درگيری ها افزوده شد و اين در گيری تا غروب ادامه داشت .
در اين روز جواد عبداللهی خيابان منتهی به حرم حضرت محمد هلال بن علی (ع) و علی خدمتی در محله ی دروازه بيدگل به شهادت رسيدند و بيش از 20 در اطراف حرم هلال بن علی(ع) مجروح و عده ای دستگير شدند و در مجموع 400 گلوله تيراندازی شد .
ساواك جنازه ی شهيد عبداللهی را كه جهت مداوا به بيمارستان متينی كاشان برده بودند تحويل نمی داد .
شب هنگام پدر شهيد و تنی از افراد ريش سفيد فاميل با سپردن تعهد كتبی جنازه را تحويل گرفتند و بسيار غريبانه تشيع و در حرم هلال بن علی(ع) دفن كردند .
• سه شنبه 21/6/1357
حدود دو هزار نفر از مردم در خيابان ها و كوچه های شهر به راه پيمايی پرداختند و شعارهايی كوبنده سر می دادند ، فرياد « مرگ بر شاه ، الله اكبر – خمينی رهبر ، خمينی – خمينی خدا نگهدار تو – بميرد ، بميرد دشمن خون خوار تو » پشت اهريمنان و سياه دلان تاريخ را می لرزاند .
تظاهر كنندگان در يكی از مساجد به سخنرانی يكی از وعاظ گوش فرا دادند .
• 25/6/1357
تظاهرات از كوی چهار سوق وارد خيابان محمد هلال و ميدان بزرگ می شود . ماموران و كماندوهای مسلح مرتب با شليك گاز اشك آور با تظاهر كنندگان درگير می شود و مردم برای خنثی كردن آن اقدام به آتش زدن لاستيك می كنند .
ماموران به خانه ها و كوچه ها حمله می كنند و درگيری بين مردم و مزدوران شاهنشاهی چند ساعت ادامه دارد .
در اين روز عده ای از جوانان دستگير شدند .
با شدت تظاهرات حكومت نظامی در سطح شهر اعلام می شود و در پايان اين روز خيابان ها پر از سنگ و كلوخ و شيشه شكسته بود .
• 29/6/1357
حجت الاسلام حسين عسكرپور در آستان مقدس سخنرانی می كند و تظاهركنندگان در كوچه ها و خيابان های اصلی شهر به راه پيمايی می پردازند .
شيشه های بانك صادرات و ايران شهر و نمايندگی روزنامه ی كيهان شكسته می شود و روحانی مذكور دستگير و پس از فشار مردم آزاد می شود .
• 31/6/1357
به استناد سازمان اطلاعات اصفهان ، چهار تن از برادران مسلمان و انقلابی آران در حين نوشتن شعار های ضد حكومتی در بادرود نطنز دستگير شدند .
• 1/7/1357
شروع حركت دانش آموزی در اول مهر آغاز می شود دانش آموزان در تنها دبيرستان شهر ( دبيرستان كاشانچی ) مبارزات خود را آغاز می كنند .
در زنگ تفريح عده ای از آنان جمع می شدند و صلوات می فرستادند . اعلاميه های امام مخفيانه وارد دبيرستان می شود و در داخل ميز بچه ها قرار می گيرد .
آنان خبرها و جنايت های رژيم را به صورت دست نويس روی ديوارهای سالن دبيرستان نصب می كنند .
• 7/7/1357
تظاهرات دانش آموزان در داخل دبيرستان آغاز می شود ، آنان پس از خروج از آموزشگاه در خيابان معلم باعث تعطيلی ساير آموزشگاه های شهر می شوند .
آنان خواستار تغيير نام دبيرستان كاشانچی به شهيدان عبداللهی می شوند .
• 8/7/1357
با شنيدن خبر حمله ی گارد شاهنشاهی به دبيرستان پهلوی ( امام خمينی فعلی ) كاشان و مجروح شدن تعدادی از دانش آموزان ، عصر آن روز مدرسه با فريادهای مرگ بر شاه ، مرگ بر اين حكومت پهلوی و … دانش آموزان به لرزه در می آيد .
ماموران تصميم به حمله دارند ولی دانش آموزان متفرق می شوند ، دبيرستان عملاً در حال تعطيلی است .
• 9/7/1357
در خيابان محمد هلال بين تظاهركنندگان و ماموران پاسگاه ژاندارمری درگيری گسترده ای به وجود می آيد .
در اين درگيری عده ای از مردم و تعدادی از ماموران مجروح می شوند .
پنج نفر از تظاهر كنندگان از جمله شهيد عبدالله غفوره دستگير می شود .
• 11/7/1357
ماموران ژاندارمری به دانش آموزان تظاهر كننده در دبيرستان كاشانچی حمله می كنند و با حمله آن ها دانش آموزان از هر سو فرار می كنند و اين در گيری ها چند روز در آموزشگاه ادامه دارد .
از جمله شعارهای دانش آموزی اين است ؛ «معلمان نترسيد ، حقوقتان ثابت است » و تظاهرات دانش آموزی به ساير مدارس كشانده می شود .
• 19 /7/1357
دانش آموزان مبارز و فعال دبيرستان شهيدان عبداللهی ( كاشانچی ) طی اطلاعيه خواسته های قانونی و مشروع خود را اعلام داشتند كه اين اطلاعيه در سطح شهر و مدارس توزيع شد .
متن اطلاعيه چنين است :
بسم الله الرحمن الرحيم
اكنون كه بيش از دو هفته از اعتصاب دانش آموزان دبيرستان شهيدان عبداللهی ( كاشانچی ) به دنبال حمله وحشيانه چماق داران و مزدوران شاه به دبيرستان امام خمينی ( پهلوی سابق ) در كاشان كه منجر به مجروح شدن عده ی كثيری از برادران دانش آموز شد و همين طور حمله افراد مسلح و از خدا بی خبر به مراكز آموزشی و دبيرستان ها در سطح كشور می گذرد ما دانش آموزان اين دبيرستان همبستگی و همكاری خود را با ساير برادران و خواهران دانش آموز در سراسر كشور كه با انجام اعتصابات و برپا كردن تظاهرات عظيم بار ديگر تنفر و انزجار خويش را نسبت به اين خون خواران و هيئت حاكمه كه در راس آن شاه خون آشام است اعلام می داريم و در پايان ما دانش آموزان دبيرستان شهيدان عبداللهی تا برآورده شدن خواسته های قانونی و مشروع خود به سر كلاس درس نخواهيم رفت :
1. بازگشت هر چه زودتر حضرت امام خمينی به ايران .
2. لغو حكومت نظامی در سراسر ايران .
3. بركناری معاونت اداره اموزش و پرورش آران و بيدگل كه در طول مدت خدمت خود نارضايی و ناخشنودی فرهنگيان و دانش آموزان اين منطقه را برانگيخته است .
4. تهيه تابلو برای دبيرستان به نام ( دبيرستان شهيدان عبدالهی ) .
5. ايجاد نمازخانه برای دانش آموزان در دبيرستان و مدارس ديگر آران و بيدگل .
6. مصون بودن اماكن آموزشی و عدم مداخله ژاندارمری در امور آموزشی و پرورشی .
7. عدم استقرار مامورين ژاندارمری در جلو مدارس .
دانش آموزان دبيرستان شهيدان عبدالهی آران .
• 27/7/1357
امروز روز اربعين شهدای 17 شهريور از جمله شهيدان عبداللهی ، علی خدمتی ، تظاهرات گسترده ای به سوی آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) حركت می كند كه سربازان با حمله بر مردم در صحن مطهر درگيری ها را آغاز می كنند .
درگيری در خيابان محمد هلال و ميدان طالقانی ( سبز ميدان ) و آتش زدن لاستيك به اوج خود می رسد .
ماموران درحالی كه فضا را دود لاستيك فرا گرفته است ، عقب نشينی می كنند .
• 4/8/1357
با حمله ماموران ساواك و مزدوران رژيم پهلوی به مسجد جامع كرمان و اعلام عزای عمومی از سوی حضرت امام و مراجع عظام ، مردم مسلمان و انقلابی آران چوب به دست از محله دهنو به سوی صحن مطهر آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) حركت كردند .
اين تظاهرات بدون درگيری پايان يافت .
• 10/8/1357
تظاهرات گسترده ی فرهنگيان و دانش آموزان به طرف آموزش و پرورش پايان يافت .
در پايان مراسم قطع نامه دانش آموزان را عبدالعلی نيكوفرد نماينده آنان قرائت كرد .
تصوير شاه از بالای ساختمان اداره آموزش و پرورش پايين كشيدند .
• 12/8/1357
تظاهرات گسترده در سطح شهر از مسجد جامع قاضی به سوی امام زاده هادی (ع) صورت گرفت و پس از سخنرانی يكی از وعاظ جمعيت پس از عبور از خيابان های 25 شهريور ( روبروی پاسگاه ژاندارمری ) و خيابان محمد هلال (ع) با شنيدن خبر شايعه جلاد نظامی ، ارتشبد اويسی با پخش نقل وشيرينی به سرور و شادی پرداختند .
• 13/8/1357
در تظاهرات اين روز ، آدمك ارتشبد اويسی فرماندار نظامی تهران به آتش كشيده شد و مردم شعار می دادند :« اويسی ، غصه نخور ، شاه به دنبال توست .»
• 15/8/1357
حضور گسترده مردم ، روحانيون ، فرهنگيان و دانش آموزان در صحن مطهر آستان مقدس جهت محكوم كردن كشتار وحشيانه دانشجويان مسلمان در دانشگاه تهران صورت گرفت .
در اين مراسم يكی از سخنرانان درباره جنايات رژيم پهلوی و كشتار دانشجويان مفصل سخنرانی نمود .
• 20/8/1357 ( عيد قربان )
مصادف با عيد قربان ، به دعوت روحانيون و ائمه جماعات ، قشرهای مردم در مصلای آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) پس از اقامه ی نماز با شكوه عيد ، اعلاميه حضرت امام به مناسبت اين روز قرائت شد .
مردم پس از اجتماع در كنار مزار شهيدان انقلاب اسلامی ، برادران شهيد جواد عبداللهی و علی عبداللهی با قرائت فاتحه ای ادای احترام كردند .
• 21/8/1357
همزمان با سالگرد شهادت مظلومانه آيت الله سيد مصطفی خمينی ، دانش آموزان دبيرستان شهيدان عبداللهی اطلاعيه را صادر می كنند و در ضمن تعطيلی دبيرستان ، پشتيبانی خود را از نهضت مردم اعلام می دارند :
• بسم الله قاسم الجبارين 21/8/1357
گاه و بی گاه پهن دشت طبيعت صفحه تاريخ اجتماعات گشته و نمايشگر سير تحولات جامعه می گردد ، خونين شدن افق به هنگام سحر در پی سياهی شب و پس از آن طلوع خورشيد روشنگر يكی از آن نمونه هاست .
در اين نمايش طبيعت پيامی نهفته است كه پايان شب سيه سفيد است . اما برای نابودی سياهی ها و رستن از اسارت آن و در آغوش كشيدن سپيديها مرحله ای ميانگين است و آن مرحله شهادت و به خون آغشتن است .
شهادت آيةالله حاج آقا مصطفی فرزند برومند حضرت نايب الامام خمينی در يك سال پيش از پی شهادت ديگر فرزند قهرمان ملت ايران حلقه ای از حلقه های زنجير و از اين مرحله ميانگين است امروز كه در آستانه ی سالگرد شهادت وی هستيم شاهد تحقق اين پياميم و به تمام وجود آن را لمس می كنيم .
با دريافت اين پيغام و احساس آن سخت معتقديم كه برای رستن از سياهی حكومت ننگين شاه سگ زنجيری كارتر و غلام حلقه به گوش امپرياليسم جهانی و هم پيمان صهيونيسم بين الملل و دشمن ستم خورده ی اسلام و در آغوش كشيدن حكومت عادلانه ی اسلامی شهادت مرحله ی ميانگين است .
اين است كه با ايمانی راستين از صميم جان هم دوش با ديگر برادرانمان در پرتو رهبری خردمندانه ی تنها زعيم اسلام شناس ، رزمنده ی نستوه ، شمع جان سوز روشن گر قائد عظيم الشأن ، علی گون زمان ، حضرت نايب الامام خمينی به منظور دست يابی به آرمان مقدس آن رهبر بی نظير به مبارزه خود ادامه خواهيم داد و با فريادی طنين انداز خواهيم سرود شهادت راه حق همی بود افتخار و در اين سير تهديد وتطميع و يا تحريف يورش های وحشيانه مزدوران شاه به مراكز آموزشی قدرت تسليحاتی وی و رگبار مسلسل ها و غرش جنگنده هايش نخواهد توانست هرگز بيمی در دل ما اندازد و ما را به سكوت و سكون وا دارد.
و اين سخن به گزاف نيست . چرا ؟ چون با توجه به سير تحولات يك سال كشورمان شاهد اثبات اين ادعاييم .
سالگرد شهادت وی را از آن جا نقطه ی عطفی در تاريخ مبارزات حق طلبانه ی و ضد استعماری مرد ايران به رهبری نايب الامام خمينی به همگان به ويژه به آن زعيم عالی قدر [ تسليت و ] تهنيت می گوييم .
به منظور گرامی داشت اين روز بزرگ و تاريخی همگام با ساير طبقات تعطيل نموده و پريشانی ساير دانش آموزان و معلمان متعهد و مسئول را انتظار داريم .
آران : دانش آموزان دبيرستان براداران شهيد عبداللهی
• 21/8/1357
دانش آموزان مدارس شهر در دبيرستان عبداللهی « كاشانچی » اجتماع نمودند سپس اداره آموزش و پرورش منطقه تظاهرات و راه پيمايی كردند و ضمن قرائت قطعنامه ای ، خواسته های خود را اعلام كردند و رياست اداره نتوانست به سلول های دانش آموزان پاسخ اصولی و قابل قبول بدهد ، در ادامه تظاهركنندگان به طرف آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) راه پيمايی نمودند و مراسم بدون هيچ درگيری پايان يافت .
• 22/8/1357
جلسه ای با حضور دانش آموزان و فرهنگيان و رياست اداره آموزش و پرورش در دبيرستان كاشانچی تشكيل شد .
ابتدا نماينده دانش آموزان و سپس نماينده ی فرهنگيان خواسته های مشروع خود را بيان كردند .
رئيس اداره نتوانست جواب های قانع كننده و لازم را ارائه نمايد .
• 27/8/1357
تظاهرات سكوت با همراهی مردم و فرهنگيان و دانش آموزان از آموزش و پرورش شروع شد و راه پيمايان پس از عبور از خيابان های اصلی شهر در صحن مطهر اجتماع نمودند و به سخنان نماينده دبيران يكی از وعاظ و گوش فرا دادند . در پايان نماز جماعت در صحن مطهر برگزار گرديد .
فرهنگيان آران و بيدگل صندوق مددكاری برای كمك به اعتصاب كنندگان را تشكيل دادند.
• 28/8/1357( عيد سعيد غدير 1398 قمری )
با توجه به اعلاميه علمای دين كه امسال عيد نداريم .
تظاهرات با شكوهی با حضور سادات صورت پذيرفت .
مردم تصميم داشتند به همين حالت به كاشان بروند ولی پس از آگاهی از تصميم ماموران مبنی بر قتل عام تظاهرات كنندگان ، از اين عمل خودداری نمودند و در صحن مطهر تجمع نمودند .
جلسه با سخنرانی يكی از وعاظ پايان يافت .
• 3/9/1357
در اين روز راه پيمايی همراه با سكوت فرهنگيان با شكوه خاصی برگزار گرديد.
• 5/9/1357
مردم ضمن محكوم كردن حمله وحشيانه مزدوران رژيم پهلوی در صحن حضرت رضا (ع) و كشتار مردم مشهد و اعلام عزای عمومی ، در خيابان های شهر به تظاهرات پرداختند . ازدحام جمعيت به قدری بود كه صحن مطهر گنجايش تظاهركنندگان را نداشت .
در اين مراسم حجت الاسلام مشكينی از روحانيون مبارز كاشان به افشای چهره كريه فاسد رژيم پهلوی پرداخت .
يكی از روحانيون در مورد تشكيل حكومت اسلامی و قوانين آن به سخنرانی پرداخت كه با اعلام خبر حمله ماموران ژاندارمری به مردم كه در حال بازگشت به كاشان بودند ، شور هيجان خاص ايجاد گرديد و مردم قصد درگيری با مزدوران رژيم را داشتند كه پس از دعوت مردم به آرامش و سكوت مراسم به آرامی پايان يافت .
• 19/9/1357
عصر تاسوعا تمامی هيآت عزاداری آران دست به تظاهرات و راه پيمايی زدند . مسير آنان خيابان محمد هلال ، مسجد ملا شكرالله ، ميدان حجتيه ، آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) بود .
در پايان مراسم حاج اسماعيل اخباری مصيبتی از اهل بيت (س) را خواند و يكی از روحانيون ، خبر های تازه از قيام عمومی ملت را قرائت كردند.
سپس محمد دهقانی يكی از خبرنگاران روزنامه كيهان ، در حال اعتصاب بود ، به ايراد سخنرانی پرداخت .
در اين روز درگيری بين ماموران و مردم منجر به مجروح شدن دو نفر و دستگيری يكی از تظاهركنندگان گرديد.
• 20/9/1357
تظاهرات از حمله قاسم آباد با حضور كفن پوشان آغاز شد و پس از طی خيابان های شهر به امام زاه هادی (ع) ختم شد .
عصر همان روز تظاهرات بسيار عظيمی در صحن مطهر حضرت محمد هلال بن علی(ع) برگزار می گردد .
قرار بود شب هم تظاهرات همگانی در شهر به راه افتد كه با اطلاع از شهادت عده ای در كاشان و خبر تصميم ساواك مبنی بر آتش زدن ساواك با هوش ياری مردم لغو گرديد .
• 21/9/1357
تظاهرات و راه پيمايی با حضور مردم و روحانيون از محله دهنو آغاز می شود و به صحن مطهر حضرت محمد هلال ختم می گردد.
در پيشاپيش تظاهرات حدود 200 نفر از كودكان با در دست داشتن تمثال حضرت امام ، شعار می دادند .
در پشت سر آنان 50 نفر گروه سرود ، سرود 17 شهريور را می خواندند .
تظاهرات در آستان مقدس با اجرای سرود خمينی امام و سخنرانی حجت الاسلام عسكرپور پايان پذيرفت .
• 22/9/1357 تا 27/9/1357
هر روز تظاهرات گسترده ی امت حزب الله در صحن مطهر و راه پيمايی در خيابان های اصلی شهر و به آتش زدن لاستيك و درگيری های خيابانی استمرار دارد .
از بام های منازل و مساجد هر شب صدای الله اكبر و مرگ برشاه و درود بر خمينی به گوش می رسد .
• 28/9/1357
راه پيمايی از صحن آستان مقدس حضرت محمد هلال (ع) شروع می شود و پس از عبور از خيابان محمد هلال ، حجتيه ، ملا شكرالله ، مسجد قاضی و دهنو به حسينيه يزلان بيدگل ختم می شود .
در اين حسينيه مراسم بزرگ داشتی جهت شهيد تقی صالحی كه در پانزدهم محرم در كاشان به شهادت رسيده اند ، بر پا شده بود .
• 29/9/1357
پاسگاه ژاندارمری از كليه مشمولين 1338 درخواست می كند كه هر چه زودتر خود را به ژاندارمری معرفی نمايند اما با توجه بر فرمان امام مبنی بر فرار سربازان از پادگان ها و نرفتن به خدمت ، بلافاصله بعد از اعلام اسامی مشمولين از بلندگوی های امام زاده محمد هلال(ع) مردم به تظاهرات پرداختند.
درگيری خيابانی ميان مردم و ماموران به شدت ادامه دارد . ساعت 3 بعد از ظهر تظاهرات گسترده ديگری در صحن مطهر برگزار گرديد .
• پنج شنبه 30/9/1357
امروز تظاهرات بر سر مزار شهيدان انقلاب برادران عبداللهی و عبدالله غفوره انجام شد .
تظاهرات شبانه مردم تا 12 شب ادامه داشت و با تيراندازی عوامل رژيم ، تظاهر كنندگان متفرق شدند.
• 2/10/1357 تا 8/10/1357
راه پيمايی و تظاهرات همه روزه در آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) برگزار شد .
در خيابان محمد هلال همه روزه در گيری ميان مردم و ماموران ژاندارمری كم و پيش وجود دارد .
• شنبه 9/10/1357
همزمان با سالگرد شهدای قم و چهلمين روز دژخيمان شاه به صحن و حرم حضرت رضا (ع) و هم چنين روز شهدای تهران و مشهد از طرف حضرت امام خمينی (ره) عزای عمومی اعلام شد .
تظاهرات از ساعت 3 بعد از ظهر از آستان مقدس آغاز شد و سپس در مسجد ملا شكرالله اعلاميه حضرت امام خطاب به مهندس بازرگان در مورد رسيدگی به وضعيت اعتصاب كنندگان شركت نفت قرائت شد .
• 10/10/1357 تا 14/10/1357
تظاهرات و راه پيمايی در سطح شهر ادامه دارد و محل تجمع آنان صحن مطهر حضرت محمد هلال به علی (ع) بود .
افزايش تعداد پلاكاردها وتصاوير امام و شخصيت های سياسی روز به روز بر عظمت و شكوه تظاهرات می افزايد .
• 15/10/1357
تظاهرات عظيمی همراه با سكوت برگزار شد .
مسير تظاهرات از آستان مقدس به سوی مسلم آباد ادامه دارد و محل تجمع مردم ميدان طالقانی است .
در پايان تظاهرات حجت الاسلام و المسلمين حبيب الله قاسمی راد به ايراد سخن می پردازد .
• 16/10/1357
تظاهرات امروز از صحن امام زاده محمد هلال(ع) شروع و پس از عبور از خيابان های مسلم آباد در مسجد سلمقان پايان می يابد .
سخن رانی امروز حجت الاسلام حبيب سلمانی آرانی در ميدان شهرداری است .
ماموران به مردم با چوب و چماق حمله كردند و آن ها را متفرق كردند .
• 17/10/1357
تظاهرات گسترده ای برگزار شد و مردم با شعار های مرگ بر شاه به راه پيمايی پرداختند .
بعضی از مردم پرچم های سياه و سرخ حمل می كردند .
• 18/10/1357
به مناسبت گرامی داشت ياد و خاطره شهدای مشهد ، قزوين ، كرمان و … از سوی امام عزای عمومی اعلام شد .
در اين روز تظاهرات كم نظيری با پرچم های رنگارنگ و پلاكاردها و تصاوير امام صورت پذيرفت ، تظاهركنندگان پس از عبور از خيابان های اصلی شهر از سخن رانی حجت الاسلام عسكرپور در مورد ارتش استفاده كردند و مردم با تكرار عبارت « صحيح است » ، مطالب وی را تاييد می كردند .
پايان مراسم مسجد ملا شكرالله آران بود .
• سه شنبه 19/10/1357
در اين روز با توجه به شدت بارش برف ، راهپيمايان با در دست داشتن چتر به تظاهرات پرداختند .
آنان تا نزديكی پاسگاه ژاندارمری پيش رفتند و ماموران اقدام به شليك تيرهای هوايی نمودند كه تظاهركنندگاه را متفرق كردند .
• چهار شنبه 20/10/1357
با وجود سرمای شديد ، تظاهرات وسيع و گسترده ای در سطح شهر اتفاق افتاد و در صحن مطهر اقدام به تجمع نمودند .
• جمعه 22/10/1357
تظاهرات در خيابان های شهر برگزار شد . راه پيمايی با سخنرانی روحانی كه از قم آمده بود .
در مسجد ملاشكرالله پايان يافت .
در همين ايام صندوق تعاونی اسلامی در آران و بيدگل تاسيس شد كه كار آنان تهيه اجناس كم ياب و عرضه آن به شهروندان با قيمت ارزان و مناسب بود .
• شنبه 23/10/1357
در اين روز ، تظاهرات شكوهمندی با شركت روحانيون از آستان مقدس حضرت محمد هلال بن علی (ع) شروع شد .
در اين روز مردم داوطلبانه عازم بيابان های اطراف آران و بيدگل شدند تا كشاورزان را در امر كشاورزی و لايروبی قنوات كمك كنند .
نمايش نامه 17 شهريور هم از سوی دانشجويان در آن شب در مسجد ملاشكرالله اجرا می شود .
• يكشنبه 24/10/1357
در اين روز تظاهرات مشابه با روزهای قبل صورت گرفت ، اعلاميه های امام در مورد برخورد مناسب با ارتش در ميدان طالقانی قرائت شد .
راهپيمايان هنگام عبور از مقابل ژاندارمری ، عكس های حضرت امام را به ماموران هديه می كردند .
در اين روز « سبز ميدان » به « ميدان طالقانی » تغيير نام داد .
در پايان مراسم حجت الاسلام و المسلمين شيخ حبيب الله قاسمی راد سخن رانی كرد .
• دوشنبه 25/10/1357
ستاد برگزاری راه پيمايی ، اين روز را روز بيعت با ارتش و ژاندارمری اعلام كرد.
مردم در ميعادگاه هميشگی صحن مطهر حضرت محمد هلال راه پيمايی را آغاز كرد .
در جلو پاسگاه ژاندارمری شاخه های گل را به سربازان هديه كردند . اين روز از روزهای با شكوه و ماندنی انقلاب اسلامی در آران و بيدگل بود . مسير پايانی تظاهرات امام زاده هادی (ع) بود.
• سه شنبه 26/10/1357
راه پيمايی در اين روز به دعوت جامعه فرهنگيان صورت گرفت .
آغاز مسير حسينيه فاطميه بود و تظاهركنندگان پس از عبور از خيابان ها و ميدان های اصلی شهر در صحن مطهر تجمع نمودند و قطعنامه ی فرهنگيان قرائت شد.
• جمعه 29/10/1357
در روز اربعين حسينی ، طبق اعلاميه حضرت امام شورای سلطنت غير قانونی و فرمايشی اعلام شد .
مردم در اجتماع 25 هزار نفری نفرت خود را از شاه و شورای سلطنت اعلام كردند .
جمعيت در جلو پاسگاه ، تصاوير حضرت امام را به ماموران اهدا كردند ، آنان در جواب يك جلد قرآن به مردم هديه نمودند.
در پايان مراسم در صحن مطهر ، حجت الاسلام و المسلمين قاسمی راد سخن رانی نمودند و اطلاعيه كميته راه پيمايی قرائت شد كه به شرح ذيل است: (ص 177)
بسم الله الرحمن الرحيم
و لاتهنوا و لاتحزنوا و انتم الاعلون ان كنتم مومنين … نصر من الله و فتح قريب .
اكنون كه ملت ايران در طليعه ی پيروزی قرار گرفته و لوای آزادی را با مبارزات قهرمانانه خلق سامان ايران و جان بازی های شجاعانه ی شهيدان و اعتصابات پی گير توانست سدهای خفقان و بيدادگری را درهم كوبد و با تمام قتل عام ها و كشتارها و نيرنگ های گوناگون سرسختانه ايستادگی نمايد و سمبل جنايت و غارت ، شاه خائن ، را آواره و فراری دهد .
اين پيروزی اولين قدم برای پاك سازی دشمن و عقب راندن آن می باشد و نتيجه ی نهايی قطع سلطه ی تمام نيروهای بيگانه و عمال آن در ايران می باشد.
بر حسب فرمان زعيم اسلام مرجع عالی قدر امام خمينی كه امر نموده و اعلام داشته اند .
اربعين امسال استثنايی و نمونه است راه پيمايی و تظاهرات پر شور در اين اربعين وظيفه ی شرعی و ملی است .
مردم آران و بيدگل تحت رهبری روحانيت آگاه و مسئول در يك اجتماع و راه پيمايی مشترك حركت خود را از شاهزاده هادی(ع) آغاز و با اجرا كردن مقررات گروه انتظامی از مسير خيابان حركت خود را در امام زاده محمد هلال (ع) به پايان می رساند .
اين حركت كه برای اعلام تنفر از دولت غيرقانونی بختيار و رفراندمی سراسری از جنبش ملت مشهود و طرف داری از امام خمينی برای بوجود آوردن جمهوری اسلامی در ايران می باشد .
برای عظمت راه پيمايی تاريخی اربعين تذكرات ذيل مراعات شود :
1- آغاز حركت شاهزاده هادی(ع) – انتها امامزاده محمد هلال (ع) آران .
2- برای نشان دادن رشد سياسی و مذهبی مبارزات ملت مسلمان از دستورات گروه انتظامی اطاعت شود .
3- شركت خواهران محترم در تظاهرات بايد گروه های منظم تشكيل داده و رعايت حجاب اسلامی و روپوش مشكی پيوند مبارزاتی خود را همگام با برادران اعلام نمايند .
4- از توقف اتومبيل ها و وسايل نقليه در مسير خيابان و راه پيمايی خودداری نموده تا فضای باز از برای عبور امكان پذيرد .
5- از دادن شعارهای متفرقه خودداری و تنها شعار را از بلندگو گرفته و با رفتار و عمليات يك پارچگی و هدف های اصيل اسلامی را می سازيد و روحيه ی انقلاب خود را نشان دهيد.
6- برای اينكه در صورت امكان اقامه نماز شود خواهشمنديم همگان با وضو باشند .
( مسئولين كميته ی راه پيمايی اربعين )
• يكشنبه 1/11/1357
تظاهرات مردمی در خيابان های شهر صورت گرفت و پايان مراسم حجت الاسلام قاسمی راد در صحن مطهر آستان محمد هلال (ع) سخن رانی كردند.
• دوشنبه 2/11/1357
تظاهرات گسترده ای در اين روز آغاز و در مسجد ملاشكرالله پايان يافت .
• سه شنبه 3/11/1357
با توجه به شدت بارندگی تظاهرات فرهنگيان از حسينيه ی فاطميه آغاز شد و تا مسجد ملا شكرالله ادامه يافت در اين مراسم اسامی تعدادی از خيابان ها و مدارس با تاييد مردم تغيير نام پيدا كردند و در انتهای تظاهرات حجت الاسلام شيخ احمد اسلامی در مسجد ملاشكرالله سخنرانی كردند.
• 6/11/1357 تا 7/11/1357
تظاهرات در خيابان ها و كوچه های شهر ادامه داشت و در پايان مراسم ، سخن رانان در صحن مطهر به ايراد سخن پرداختند.
• 12/11/1357
در اين روز حضرت امام پس از 15 سال دوری در ساعت 9:27 وارد ايران شدند .
مردم آران وبيدگل به جشن و سرور پرداختند و با پخش نقل و شيرينی و نصب تصاوير حضرت امام خمينی (ره ) بر در و ديوار شهر ، شادی خود را ابراز نمودند.
• جمعه 13/11/1357
در اين روز جمعيتی حدود 20 هزار نفر ، تظاهراتی به عنوان شكرگزاری برگزاری كردند كه در صحن مطهر حضرت محمد هلال (ع) با شادی و شادمانی فراوان پايان يافت .
• شنبه 14/11/1357
تظاهرات امروز از ساعت 5/3 بعد از ظهر از آستان حضرت محمد هلال (ع) آغاز شد و پس از عبور از محلات دهنو و بازار در ميدان طالقانی پايان يافت .
در اين روز آدمك اويسی به آتش كشيده شد.
سه تن از اعضای انجمن شهر آران و بيدگل استعفا دادند.
• سه شنبه 17/11/1357
در اين روز مهندس بازرگان به عنوان نخست وزير دولت موقت معرفی شد .
تظاهرات و راه پيمايی با شكوه و كم نظيری به پشتيبانی از دولت مهدی بازرگان در آران و بيدگل برگزار شد .
تظاهرات از امام زاده هادی (ع) با حضور روحانيون آران وبيدگل آغاز شد . خاتمه تظاهرات در ميدان طالقانی آران و ساعت 12 ظهر بود . در طول راه پيمايی زندگی نامه مهندس بازرگان قرائت شد.
• پنج شنبه 19/11/ 1357
تظاهرات از كنار آستان مقدس حضرت محمد هلال(ع) در ساعت 5/2 بعد از ظهر شروع می شود .
سيل جمعيت تظاهركننده مدتی جلو ژاندارمری توقف كردند و سربازان با تكان دادن دست به احساسات مردم پاسخ دادند .
انتظامات مراسم بر عهده عده ای از جوانان بود كه پارچه ای بر بازوان بسته بود .
جمعيت در ميدان طالقانی توقف كرد و يكی از سخنران ها از قم برای مردم سخن گفت .
• جمعه 20/11/1357
در اين روز تظاهرات گسترده ای در حمايت از دولت مهندس بازرگان برگزار شد كه ساعت 6 بعد از ظهر خاتمه يافت.
• شنبه 20/11/1357
با توجه به درگيری گارد جاويدان رژيم پهلوی به همافران نيروی هوايی در تهران ، اخبار از طريق بلندگوهای مساجد به اطلاع مردم می رسيد .
مردم در چنين شرايط دست از كار نكشيدند و با شور و هيجان خاص اخبار مربوط را دنبال كردند.
• يك شنبه 22/11/1357
در اين روز ملت ايران با اتكال به توحيد كلمه تحت رهبری امام خمينی ، نظام فاسد ستم شاهی را سرنگون كردند . در آران و بيدگل تظاهرات وسيع و گسترده ای صورت گرفت .
تظاهرات از ساعت 5/2 از آستان مقدس آغاز شد و پس از عبور از خيابان های اصلی شهر دوباره در آن جا پايان پذيرفت .
در پايان راه پيمايی اعلاميه امام خمينی در مورد كشتارهای اخير قرائت شد .
• دوشنبه 23/11/1357
اين روز ، روز پيوند مردم با ارتش بود .
در اولين ساعات صبح سيل جمعيت به سوی پاسگاه ژاندارمری آران سرازير شد .
مردم سربازان و فرمانده پاسگاه را بر دوش گرفته ، در خيابان ها به راه پيمايی پرداختند . ماشين ها ، كاميون ها ، موتورسواران و كليه وسايل نقليه با روشن كردن چراغ ها و بوق ها پيوسته ، اين پيروزی بزرگ را جشن گرفتند.
در ساعت 9 صبح سربازان با شور و هيجان خاص بر دوش مردم وارد صحن مطهر حضرت محمد هلال شدند ، روحانيون با سخنرانی های كوتاه همبستگی ژاندارمری را با مردم اعلام كردند.
سپس تظاهركنندگان ونظاميان برسر قبور شهدا با قرائت فاتحه ای ادای احترام كردند خودروهای ژاندارمری در هنگام بازگشت ماموران مزين به عكس حضرت امام بود .
پرچم های سفيد بر بام و آنتن پاسگاه برافراشته شد و عكس بزرگ مهندس بازرگان بر بالای آنتن ژاندارمری نصب شد.
ساعت 11 صبح ، سربازان بر دوش مردم به سوی امام زاده هادی (ع) رفتند و فرمانده پاسگاه ژاندارمری استوار ناصری و گروهبان دوم غلامی از طرف ژاندارمری سخنرانی كردند و بار ديگر همبستگی خود را با مردم اعلام نمودند .
بدين ترتيب مردم انقلابی آران و بيدگل به عنوان پيش گامان انقلاب اسلامی از 15 خرداد 1342 در 22 بهمن 1357 طعم پيروزی و موفقيت را چشيدند و اين پيروزی را چونان ساير هم وطنان جشن گرفتند.
ياد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی ايران جاودانه و سر سبز باد
منابع و مآخذ :
1- آران و بيدگل در انقلاب اسلامی ، اكبر مسجدی آرانی ، انتشارات سنا ، چاپ اول ، تهران ، 1387 .
2- انقلاب اسلامی در كاشان (1-2) ؛ سيد اصغر ابن رسول ، مركز اسناد انقلاب اسلامی ، چاپ اول ، تهران ، 1383 .
3- انقلاب اسلامی ايران، جمعی از نويسندگان، دفتر نشر معارف، چاپ پنجم، قم، 1384
دیدگاهتان را بنویسید