بايد همگان افكار خودشان را متوجه كنند به اين كتاب بزرگ،
تا اين كه اين كتاب بزرگ را به طوري كه هست و به طوري كه ما مي توانيم از او استفاده كنيم، همه استفاده كنند براي استفاده و قرآن آمده است طبقات، هر كس به مقدار استعداد خود.»
امام خميني ( ره )
تاریخچه :
مجمع قاریان وحافظان هلال که در ابتدا با تفال به آیات قرآن ” مجمع القرآن هدایت ” نام داشت ؛ بنا به توصیه و تشویق استاد محمود لطفی نیا از قاریان ممتاز بین المللی کشورمان درتاریخ 18/ 01/ 1372 ه . ش و به همت جمعی ازجوانان علاقمند به قرآن درآستان مقدس حضرت محمدهلال بن علی (ع) با اهداف ذیل الاشاره و به عنوان اولین موسسه قرآنی مردم نهاد شهرستان آران وبیدگل تاسیس گردید و با استفاده ازحمایت های مادی و بیشترمعنوی آستان مقدس ، فعالیت خود را آغاز و با جذب مشتاقان (خواهر و برادر) علیرغم محدودیت ها وکمبودهای مالی ، اقدام به ارائه خدمات آموزش نظام مند قرآن ، نموده است .
این مجمع در سال 1394 با نام “موسسه فرهنگی قرآن و عترت مجمع قاریان وحافظان هلال ” با شماره 151 به ثبت رسید ه است .
حقیقتا در باورمان نمی گنجد نهالی که دردهه هفتاد کاشته شد ، امروز به صورت درخت تنومند و پرثمر، تعداد زیادی ازعاشقان و شیفتگان را درسایه سارسبز و لطیف قرآن و با بهره مندی ازدریای عمیق آن به ساحل آرامش برساند
اهداف :
– ایجاد مرکزی تخصصی جهت گسترش فرهنگ قرآن و معارف آن درمیان اقشارمختلف جامعه
– همگانی کردن فرهنگ انس با قرآن در راستای مقابله با تهاجم فرهنگی بیگانگان با استفاده از برنامه های مختلف آموزشی
– آموزش صحیح روخوانی ، روان خوانی، تجوید ، صوت و لحن ،حفظ ، ترتیل ، تفسیر ، مفاهیم و تدبر و ….
– تربیت قاریان ، حافظان و اساتیدی که درآینده جهت تبلیغ و نشر این کتاب مهجور، آموخته ها و توانایی های خود را در اختیارعلاقمندان قرار دهند
– ایجاد مرکزی تخصصی جهت پشتیبانی محافل قرآنی با استفاده از نیروهای انسانی مجرب و آموزش دیده
– ایجاد کتابخانه تخصصی قرآنی جهت استفاده عموم بویژه عزیزان قرآنی
اهم فعالیت ها و برنامه های اجرایی به اختصار
الف ) عضوگیری :
با اعلام موجودیت و تشکیل مجمع ، اقدام به عضوگیری شد و تا کنون قریب 2000 نفر از خواهران و برادران ( برادر : 1100 نفر خواهر : 850 نفر ) در سیستم نرم افزاری مجمع با کلیه مشخصات لازم ثبت نام شده اند و این درحالی است که حدود 1500 نفر نیز در ابتدا ثبت نام نشده اند .
ب ) آموزش:
ما مفتخریم که با عنایات خاص خداوندی توانسته ایم در طول نزدیک به سه دهه فعالیت مستمر ، آموزش های مختلفی را در رشته های روخوانی ، روانخوانی، تجوید ، صوت و لحن ، تفسیر ، حفظ ، قصص قرآنی ، مفاهیم و تدبر و …. را دنبال کنیم و بحمدالله توفیقات شایان توجهی داشته ایم که در بخش های بعدی به آن اشاره خواهیم داشت .
درحال حاضر برنامه های آموزشی ما که درتمام طول هفته ( از روز شنبه تا جمعه ) در3 مرکز (حرم مطهر حضرت محمد هلال بن علی(ع) – مرکز واحد خواهران درساختمان استیجاری زینبیه و مرکزحضرت ابراهیم (ع) برگزار می شود ، شامل دو بخش می باشد :
بخش اول : آموزش و کلاس های ما در طول سال در قالب طرح های بهاره ، تابستانه و پاییزه
بخش دوم : شامل آموزش هایی است که به عنوان فعالیت های تابستانی و در راستای پرکردن اوقات فراغت دانش آموزان- با نگاه به جذب برای آموزش های بعدی و سالانه – با توجه به رده های سنی آنان درقالب طرح های نهضت قرآن آموزی و غیره
طرح های تابستانی خواهران و برادران ، با برنامه ریزی خاص و هدفمند ؛ با جلسات افتتاحیه آغاز و پس ازپایان دوره ، اختتامیه آن با حضور قرآن آموزان ، والدین آنان و تعدادی از مسئولین فرهنگی و خیرین قرآنی شهردر حرم مطهر برگزار می شود و ضمن تبیین فعالیت ها از سوی مدیران اجرایی ، منتخبین با دریافت گواهینامه پایان دوره و هدایای ویژه در دو بخش عمومی و خصوصی برگزار می شود .
درحال حاضر در واحد برادران دوازده کلاس حفظ ترتیبی – ده کلاس آموزش روخوانی و روانخوانی – سه کلاس آموزش تجوید عمومی و سطح 1 و 2 و یک کلاس صوت و لحن با جمعیتی بالغ بر 150 نفر مشغول فراگیری هستند و درواحد خواهران نیز پانزده کلاس حفظ ترتیبی – دوکلاس حفظ موضوعی – پنج کلاس روخوانی و روانخوانی دردو بخش نوجوانان و بزرگسالان – سه کلاس تجوید عمومی و سطح 1و 2 – دوکلاس صوت و لحن با مربیگری خواهران – 1 کلاس تفسیر – یک کلاس قصه های قرآنی ویژه نونهالان و یک کلاس مفاهیم با ظرفیت 200 نفر مشغول فعالیت هستند .
در اینجا یادآوری این نکته نیز لازم است که در طول برگزاری دوره ها و کلاس های تابستانی و سالانه ، برای قرآن آموزان ، برنامه های متناسب فرهنگی دیگری تحت عنوان ” فوق برنامه ” در لابلای برنامه های آموزشی ، تدارک ، برنامه ریزی و اجرا می شود که به جهت اختصار عنوان نمی شود .
علاوه برکلاسهای فوق ؛ از ابتدای تاسیس مجمع تاکنون در روزهای چهارشنبه هرهفته جلسه آموزش عمومی خود را درکنار مضجع شریف و حرم مطهر حضرت محمد هلال بن علی(ع) برگزارمی کنیم که این جلسه نیز بدون وقفه و تعطیلی دایر می باشد . تا امروز حاصل زحمات مربیان و قرآن آموزان تعداد 80 حافظ کل ، قریب 200 حافظ جزء ( از 3 جزء به بالا ) و بیش از 15 قاری ممتاز می باشد .
اضافه می شود واحد خواهران ما از سال 1384 فعالیت آموزشی خود را شروع کرده است و نکته قابل توجه دیگر اینکه هم اکنون ما از جهت نیروهای کارآمد ومجرب مورد نیاز آموزشی و مدیریتی به حد خود کفایی رسیده ایم و از نیروها و اساتید تربیت شده خود در هر دو بخش برادران و خواهران بهره می بریم و با کمال خرسندی تعدادی از این عزیزان در محافل آموزشی دیگر، درسطح شهر و شهرستان مشغول آموزش علاقمندان هستند .
ج) برگزاری مراسم شب های با قرآن:
یکی ازبرنامه های تقریبا ثابت ما ، برگزاری مراسم شب هایی با قرآن با عناوین ” تلاوت نورکرسی تلاوت ، انس با قرآن و… درچندین نوبت در طول سال و به مناسبات مختلف می باشد . حضور و استقبال خوب مردم شهرستان که به عنوان شهرنمونه قرآنی شناخته شده است ؛ ما را برآن داشته که با دعوت از قاریان وحافظان ممتازو بین المللی محافلی را درشان قرآن برگزار نماییم.
از محافل به یاد ماندنی ، می توان از محافلی نام برد که از سال 1380 تا 1385 به مدت 5 سال متوالی درشب 22 بهمن به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ؛ 8 تن ازقراء مصری – دکتر احمد احمد نعینع ، استاد متولی عبدالعال ، استاد جمعه مختار، علی حسن السویسی ، عبدالفتاح طاروطی ، شیخ اسماعیل طنطاوی ، دکتر رافت حسین و انور شحات محمد انور- با حضور تعداد کثیری از مردم شهرستان آران و بیدگل و شهرهای اطراف همچون کاشان ، نطنز و قم به تلاوت آیات نورانی قرآن پرداختند که قرائات چند تن از این اساتید به زعم بزرگان قرائت و اهل فن ، از ماندگارترین تلاوت ها ی قرائت شده در ایران اسلامی می باشد . این برنامه ها به طور مستقیم از شبکه رادیویی قرآن برای علاقمندان در سراسر کشور پخش گردید.
د) تاسیس نوارخانه :
از همان اوایل تاسیس و درسال 1373جهت فعالیت های آموزشی و جذب فراگیران اقدام به تاسیس واحد نوارخانه کردیم و درآن حدود 2000 نوارکاست و ویدئویی و تعداد زیادی CD های آموزشی متنوع از قرائات ترتیل ، تحقیق و مجلسی قراء واساتید مشهور مصر و ایران جمع آوری گردید که در نوع خود غنای خوبی داشت و علاقمندان به صورت امانی آنها را تحویل و پس از استفاده به نوارخانه مسترد می کردند.
( امروزه این واحد به جهت امکانات جدید و فضای مجازی موجود ، کارایی خود را از دست داده و به آرشیو منتقل شده است.)
ه ) اردوهای زیارتی ، سیاحتی و تفریحی و تفریحات سالم :
این موسسه در راستای تشویق اعضا و دیگر اهداف فرهنگی خود ، برپایی اردوهای مختلف را در دستور کار خود قرار داده و سعی شده است هر ازچندگاهی با حضورتعدادی از قرآن آموزان و مربیان خود این اردوها برگزار شود . سالانه به طور متوسط 5 اردوی استانی و برون استانی برگزار کرده ایم وعلاوه بر آن بیش از20 اردوی داخل شهرستانی داشته ایم که از خاطره انگیزترین آنها اردوها یی بوده که به شهرهای زیارتی مشهد ، قم و جمکران و شاه عبدالعظیم داشته ایم .
درکنار اردوها و در بخش امور تفریحی ، با هدف سلامتی و ایجاد انس والفت بیشتر قرآن آموزان و مربیان، اقداماتی به عمل آمده تا عزیزان در قالب تیم های ورزشی فوتبال، فوتسال ، تنیس روی میز ، فوتبال دستی و استفاده از استخر شنا ، ریگ نوردی و صحرانوردی بتوانند محیط های شاد و مفرحی را تجربه کنند .
و) تاسیس کتابخانه تخصصی قرآنی :
به جهت تحقق اهداف اولیه و ارتقاء سطح علمی و تخصصی مربیان و قرآن آموزان و نیز تامین منابع مطالعاتی آنان ، مجمع از سال 1376 اقدام به تاسیس کتابخانه تخصصی قرآن نمود که در آن حدود 2000 جلد کتاب و مجله با عناوین و موضوعات مختلف قرآنی نگهداری و مورد استفاده قرار
می گیرد که امیدواریم مسئولین محترم فرهنگی و خیرین درغنای بیشتر آن ، ما را کمک کنند .
اضافه می شود قصد آن داریم که درآینده نه چندان دور، این مجموعه را با تاسیس موزه قرآنی ارتقا بخشیده تا درکنارهم ولی مجزا تحت عنوان” کتایخانه و موزه قرآن “مجموعه ای ارزشمند را بوجود آورده و دراختیارعلاقمندان و بازدیدکنندگان قرارگیرد.
ز) همکاری در برنامه های قرآنی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران :
باتوجه به پتانسیل موجود در این نهاد قرآنی و فضای قرآنی حاکم بر شهرستان آران و بیدگل که مورد تایید مدیران برنامه سازقرآنی صدا وسیما قرارگرفته ، همواره همکاری نزدیک و تنگاتنگی وجود داشته است و برنامه های زیادی به صورت تولیدی و پخش زنده تهبه و پخش شده است .
ازمهم ترین آنها می توان به برگزاری آیین ملی جزء خوانی قرآن کریم در10 سال اخیر اشاره کرد که این برنامه در این شهرستان و در صحن اصلی حرم مطهرحضرت محمد هلال بن علی (ع) برگزارشده و هرشب ماه مبارک رمضان و بعد از نماز صبح ، از طریق شبکه قرآن و معارف سیما و شبکه استانی اصفهان و برخی شبکه های دیگر، به صورت زنده پخش می شود .
مسابقات سراسری ” خاطره نویسی قرآن و انقلاب ” درسال 1381– مسابقه سراسری جمله نویسی ” قرآن ، غدیر، بهمن و محرم ” درسال 1383 – برگزاری مسابقه سراسری ” هلال رمضان ” درسال 1386 که به مناسبت محافل قرآنی یاد شده و ایام خجسته دهه فجر و مناسبات مقارن آنها برگزارگردید و نیزهمکاری دربرنامه های” آیه های زندگی ” و برنامه های سریالی طرح تابستانی و قرآنی 1440 به بعد که توسط رادیو قرآن و شبکه معارف سیما و دیگر نهادهای فرهنگی کشور به صورت سراسری برگزار می شود ، نام برد که همواره به عنوان یکی ازشهرستان های شاخص دراین طرح ها عمل کرده و مورد تقدیر مسئولان قرارگرفته است .
ح ) برگزاری جلسات عمومی آموزش قرآن درشبهای ماه مبارک رمضان :
این جلسات هرشب ماه مبارک رمضان با حضور عموم مردم ، زائران و مجاوران حرم در مسجد اعظم حضرت محمدهلال بن علی (ع) برگزارمی شود و از این فرصت مناسب درجهت انس بیشتر با قرآن و آموزش علاقمندان استفاده می شود و در پایان هم آیاتی از قرآن و نیز برخی خطبه ها وحکمت های نهج البلاغه توسط اساتید فن، تبیین وتفسیر می شود .
ط) برگزاری کلاس های تفسیر :
این کلاس ها به صورت تفسیر موضوعی و جداگانه در واحد خواهران و برادران و به صورت یک جلسه در هفته با حضور قرآن آموزان و مربیان برگزار می شود .
ی ) اجرای برنامه جزء خوانی قرآن به روش حفظ خوانی :
ازآنجایی که بعد از مراسم افطار ، حضور خانواده ها و زائران درحرم مطهر حضرت محمد هلال بن علی (ع) مرسوم شده است و این حضور تقریبا ، تا قبل ازمراسم سحر ادامه دارد ؛ با هدف انس بیشتر این عزیزان با قرآن و ایجاد فرصت مناسب برای قرائت خانوادگی و جلوگیری از تلف شدن وقت آنان ؛
این برنامه از رمضان 1389 برای نخستین بار درکنار بقاع متبرکه کشور و در قالب طرحی ابتکاری با حضور حافظان مجمع ، درکنار حرم مطهر از ساعت 11 تا 12 برگزار می شود و طی آن یک جزء از قرآن شریف به صورت حفظ خوانده می شود ؛ که با استقبال خوب خانواده ها روبرو شده است . درطول برنامه ، حدود 10 دقیقه یک یا چند آیه ازآیات قرائت شده، توسط یکی ازکارشناسان تفسیر کوتاهی برای حضار بیان می شود .
ک) برگزاری دوره های تربیت مربی :
این دوره ها ؛ با هدف تربیت مربی جوان و مستعد در رشته های مختلف برگزار می شود . برای برگزاری این دوره ها سعی می شود از اساتید صاحب سبک که برای تدریس ، شیوه های کاربردی دارند دعوت به عمل آید تا کلاس ها و دوره ها بهره وری بیشتری داشته باشد .
ل) برگزاری آزمون های ماهانه حفظ :
در راستای ارزشیابی حفاظ ، این آزمون ها ، برای کلاس های حفظ برگزار می شود و در پایان هر ماه دردو بخش خواهران و برادران به صورت جداگانه آزمون های کتبی و شفاهی برگزار می شود تا روند آموزشی آنان به صورت کامل انجام پذیرد . در پایان به نفرات برتر هدایایی تقدیم می گردد.
قابل تذکر است که این آزمون به صورت فصلی برای مربیان هم صورت می گیرد تا تثبیت محفوظات آنان مورد سنجش قرار گیرد .
م) استفاده از فضای مجازی در آموزش :
امروزه استفاده از تکنولوژی های نوین ، یکی از ایزارهای آموزش تلقی می شود . ما هم سعی برآن داریم تا از این امکانات در برنامه های آموزشی خود استفاده کنیم . در دوران شیوع بیماری کرونا حتی یک روز هم برنامه های آموزشی ما تعطیل نبود و با یک برنامه ریزی تعاملی مربیان و قرآن آموزان برنامه های خود را از طریق شبکه ها و فضای مجازی دنبال کردند.
ن) ارتباط با خیرین قرآنی وجذب کمک های آنان :
از آنجایی که این موسسه یک نهاد مردمی و عام المنفعه می باشد ؛ تامین کلیه هزینه های جاری آن ( شامل پرداخت حقوق ، حق سرویس ایاب و ذهاب مربیان ، پرداخت بخشی ازحق بیمه مربیان و هزینه های جاری دیگرمثل تامین هزینه های اردویی و خرید هدایا ) از طریق اخذ شهریه از
قرآن آموزان ، نذورات ناچیز قرآنی و درصد کمی ازآستان مقدس حضرت محمد هلال (ع) انجام می گیرد و این درآمدها ؛هزینه های جاری ما را تامین نمی کند ؛ لذا از ابتدا یکی از راه های تامین بودجه ما ، از طریق ارتباط با خیرین قرآنی می باشد . در این راستا همیشه از وجود پر برکت این عزیزان بهره مند بوده ایم .
اخیرا هم یکی ازخیران قرآنی بزرگوار – در زمینی به مساحت 1500 متر و زیربنایی تقریبا به همین میزان درخیابان امام رضا (ع) – خیابان شهیدان احسن زاده – اقدام به ساخت مجموعه ای درخور و شان قرآن کرده است که امیدواریم در سال جاری این ساختمان به بهره برداری برسد و یکی ازآرزوهای دیرینه علاقمندان به قرآن برآورده به خیر گردد. ان شاء الله
س) برنامه های فرهنگی دیگر :
– تجلیل ازنفرات برترکلاس ها و دوره ها و نیز نفرات برترمسابقات کشوری
– برگزاری کلاس مطالعاتی حکمت مطهر در واحد خواهران با هدف بهره برداری بیشتراز آثارمعلم شهید مرتضی مطهری
– برگزاری کلاس های تدبر در قرآن مخصوص دانش آموزان ابتدایی خواهر در واحد خواهران با حفظ سوره های کوچک و آموزش های متناسب دیگر
– برگزاری دورهمی های فصلی حافظان به منظور هم اندیشی و تبادل نظر در دو واحد برادران و خواهران به صورت مجزا همراه با اجرای برنامه های فرهنگی و تجلیل از نفرات منتخب در این جمع
– دیدار با علما و آیات عظام با هدف بهره مندی از نقطه نظرات آنان و نیزخانواده های معظم شهدا و ایثارگران
– برگزاری جلسات پرسش و پاسخ با حضور اساتید حوزه و دانشگاه در مباحث اعتقادی ، دینی و اخلاقی در واحد خواهران
– اچرای برنامه افطاری طی دو شب برای خواهران و برادران
– حضور درمسابقات قرآنی اوقاف و امور خیریه و مسابقات امام علی(ع) و مسابقات حفظ و مفاهیم وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی که هرسال برگزار می گردد .
ع ) افتخارات :
– انتخاب به عنوان یکی از 10 موسسه فعال و برتر قرآنی کشور از سوی معاونت قرآنی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی ایران
– دو مرتبه انتخاب به عنوان برترین موسسه قرآنی کشور از سوی معاونت قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران
– کسب سه رتبه بین المللی از 5 مسابقه بین المللی که در ایران برگزار می شود .( رتبه اول مسابقات بین المللی دانشجویی ،رتبه اول مسابقات بین المللی طلاب ورتبه اول مسابقات بین المللی دانش آموزی)
– کسب بیش از160 رتبه استانی و 90 رتبه کشوری توسط قرآن آموزان این نهاد
-کسب عناوین اول اذان و دعاخوانی کشور
– تربیت حافظ کل روشندل بدون سواد خواندن و نوشتن وحافظ کل با سواد ابتدایی
– کسب رتبه اول ترتیل خوانی کشور در سال 1396 در مسابقات اوقاف و امور خیریه
– تایید 5 نفر از اساتید قاری و حافظ از سوی شورای عالی قرآن کشور و کسب مجوز ترتیل خوانی در برنامه های جزء خوانی کشور
– کسب رتبه استاد برترکشوری حفظ توسط یکی از اساتید، به عنوان یکی از 8 استاد برترحال حاضر کشور
– انتخاب و اعزام یکی ازاساتید مجمع به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران درمسابقات بین المللی حفظ 20 جزء درکشور عربستان – سال 1376
– انتخاب یکی از اساتید به عنوان جوان نخبه کشوری در بخش تحقیق و پژوهش – سال 1388
– انتخاب یکی از اساتید حافظ کل به عنوان امام جمعه موقت شهرستان
– انتخاب یکی از اعضای مجمع به عنوان نخبه ریاضی محض کشوردرسطح دکترا
علاوه بر موارد فوق 2 نفر با مدرک دکترای عضو هیئت علمی دانشگاه ها – 6 نفر برادر روحانی و 5 نفرخواهر روحانی که 8 نفر از این جمع ، حافظ کل هستند- 6 نفر قاضی مشغول خدمت و یک پزشک متخصص قلب و عروق در بین افتخار آفرینان ، خود نمایی می کنند .
ف) برنامه های آینده :
– تاسیس صندوق قرض الحسنه جهت کمک به اعضا
– تشکیل ستاد قرآن و نهج البلاغه
– تقویت و برگزاری جلسات تفسیر عمومی قرآن و نهج البلاغه
– دایر کردن فروشگاه عرضه محصولات قرآنی و فرهنگی
– برگزاری مسابقات قرانی منظم و سالیانه درمقاطع سنی مختلف دردو بحش برادران و خواهران
– برگزاری همایش حاملان و قاریان درقالب یک اردوی تفریحی
– ارتباط بیشتر و مستمر با مراکز و سازمان های فعال قرآنی کشور
– تهیه زندگینامه قاریان و حافظان پیشکسوت شهرستان آران و بیدگل
– تقدیر و تجلیل ازخادمان قرآن
– دعوت از صاحب نظران ،چهره ها و شخصیت های محقق و پژوهشگر قرآنی و برگزاری جلسات و
کلا س های پرسش و پاسخ
من الله التوفیق وعلیه التکلان
به اميد آنكه خداوند سبحان توفيق انجام آنها را به ما عنايت فرمايد.
آمين يا رب العالمين